Värt att kämpa för Michelinstjärnor?

Att få en eller flera Michelinstjärnor är något en del restauratörer strävar efter medan andra väljer att helt bortse från utmärkelsen. En del menar att det påverkar maten, servicen och restaurangen negativt medan andra verkligen vill erhålla en av världens mest åtråvärda utmärkelser. Är stjärnorna värda att kämpa för?

Oväntat besök

När som helst på dagen och under året kan en inspektör dyka upp. Du har ingen aning om vem det är. Om det är en man eller en kvinna, en gäst som äter själv eller ett större sällskap. Du har hört rykten om att Michelin är i stan men du vet inte ens om de kommer att komma till dig. Skulle du misstänka att en person är inspektör är det ändå inte mycket du kan göra, du måste fokusera lika mycket på den gästen som på alla andra. Det är dessutom inte bara ett besök som leder till en stjärna utan så många som fyra till tio stycken.

Mer kräsna gäster

En del restauranger som erhållit en eller flera stjärnor upplever att deras gäster blir mer kräsna avseende såväl mat och dryck som service. Restaurangen förändras med det, även om restauratören själv inte har den avsikten. Men måste restaurangen höja priserna och bli ”snofsigare” bara för att den är omnämnd i Michelin? Så var det förr men idag ser det annorlunda ut. Idag är det inte bara en viss typ av restauranger som erhåller stjärnor utan det är olika inriktningar och platser. Du kan servera sushi eller pasta från Barilla – så länge det är väl tillagat och tillräckligt bra. Du behöver vara oerhört duktig inom ditt gebit. Dock brukar restauranger med Michelinstjärnor vara dyrare än andra restauranger och kanske är det det som ger kräsna gäster. Ingen vill serveras en simpel pastarätt som de lika gärna hade kunnat tillaga själva hemmavid men alla låter sig gärna inspireras och även en pasta kan förvandlas till en lyxrätt.