Restaurangens ekonomi

När man driver en restaurang behöver man ha koll på företagets ekonomi. Om man inte har det finns det en risk att firman går i konkurs. Men hur går man till väga?

Ha koll på viktiga datum

När man driver en restaurang och sköter dess ekonomi kan det vara klokt att ha koll på alla viktiga datum som gäller för bokslut, momsinbetalningar, skatter med mera. Hos Skatteverket kan man se alla viktiga datum i en bra sammanställning. Genom att kika in i den då och då kan man snabbt och lätt få reda på när vilka saker ska vara gjorda.

Var kan man spara pengar?

Även om man inte köper de allra billigaste råvarorna och ingredienserna finns det en hel del andra sätt man kan spara pengar på inom restaurangvärlden. Det kan till exempel vara dumt att ha en större lokal än vad man behöver, och det kan även löna sig att släcka lamporna efter sig när de inte behöver lysa.

Ett annat sätt att spara pengar på är genom att man inte har fler apparater och vitvaror på än vad som används. Dessutom bör man vara noga med att ta vara på maten. Om man är noga med matlagningen bör gästerna inte skicka tillbaka mat som sedan måste slängas. Om man har en buffé bör man klokt i att inte laga mer mat än vad som går åt och är det så att man märker att mycket mat blir över kanske den antingen kan sparas eller så kan man lägga ihop lunchlådor och sälja till ett lägre pris.