Hygien och hälsa

När man driver en restaurang måste man vara noga med hygienen. Man behöver tvätta händerna ofta och kläderna ska vara rena. Det här gäller för all personal. Man bör inte heller arbeta med livsmedel om man har sår på händerna och är man förkyld eller sjuk i annan smittsam sjukdom bör man inte arbeta alls.

Livsmedelshygien

Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om vilka regler och riktlinjer som finns kring livsmedelshygien. Där ingår bland annat hantering och förvaring av råvaror av olika slag. Det är viktigt att ha koll på de här sakerna för att maten ska smaka så bra som möjligt, och för att gästerna ska kunna njuta av maten utan risk.

Om en gäst blir sjuk

Ibland kan det vara så att en gäst blir sjuk efter att ha ätit på restaurangen. Det behöver inte betyda att sjukdomen kommer just därifrån. Om många gäster insjuknar på samma sätt, vid samma tid kan man dock misstänka att något är fel. Då kan det vara klokt att gå igenom sina rutiner för att se om det brustit någonstans. Något sjukdomsfall behöver inte betyda att restaurangen måste stänga, men det kan krävas en del arbete för att få tillbaka gästernas förtroende.