Öppna en vegansk restaurang

Om du länge har gått i tankar kring att öppna en vegansk restaurang är det en god idé att sätta planerna i verket nu. För att vara säker på att göra allt rätt kan du utgå från en checklista, som är baserad på vilka maträtter du ska servera och andra faktorer. Allt fler svenskar äter nu vegetariskt åtminstone två gånger i veckan, samtidigt som köttätandet minskar.

För att kunna driva din restaurang behöver du ett kök med fungerande utrustning. Genom att besöka storköksservice stockholm kan du boka service för underhåll av maskinerna i ditt storkök. Här kan du också beställa reservdelar om något går sönder och söka i den expansiva databasen med 1 400 000 artiklar.

Guide till att starta restaurang

Hos verksamt.se hittar du en checklista som du kan fylla i för att hitta vad du behöver göra för att komma igång med just din restaurang. Först av allt behöver du registrera företaget, vilket görs hos Skatteverket. Här kan du ansöka om att bli godkänd för moms och F-skatt. Du kan också skydda namnet på din restaurang hos Bolagsverket. Om du ska ha anställda i din restaurang är det viktigt att du registrerar dig som arbetsgivare. Du kan också anmäla verklig huvudman hos Bolagsverket och välja karensdagar på Försäkringskassans hemsida.

Veganism rätt i tiden

Om fler människor äter veganskt kan vi minska på uppfödningen av boskap, vilket i sin tur frigör stora mängder mark. Denna landyta kan sedan användas till annat än att odla mat till kreaturen, vilket gör att vi kan binda kol från atmosfären, stärka biodiversiteten och åtgärda klimat- och miljöproblem. Idag används cirka hälften av den isfria marken på jorden till foder- och vallproduktion.

Elitidrottare äter vegetariskt

Bilden kring vad elitidrottare behöver äta för att prestera har förändrats. Idrottarna Sarah Sjöström, Lionel Messi och Lewis Hamilton har alla lagt om sin kost till en fullständigt vegansk sådan. I Frölundaborg ligger en restaurang som besöks av Frölundaspelarna Ryan Lasch, Joel Lundqvist och Rhett Rakhshani. De väljer quorngryta med ris, liksom backen Julius Bergman som ansluter till serveringen kort efter. Alla väljer vegetariskt, först för att testa och sedan för att det kändes bra att skippa köttet.

Julius Bergman som är 24 år påbörjade sin kostomläggning i USA och fortsatte när han kommit tillbaka till Frölundaborg. Han berättar hur han inte längre känner sig svullen i kroppen efter matcher, kroppen tar hand om eventuella skador snabbare. Han känner sig mer alert och pigg och bättre i huvudet.

Linda Bakkman som är näringsfysiolog arbetar som kostrådgivare åt Sveriges Olympiska Kommitté. Hon hjälper elitidrottare och ger råd om kosthållning. Idrottarna kan via henne få skräddarsydda program kring vätska och mat. Hon har i sin kontakt med de aktiva märkt av ett större intresse för den växtbaserade kosten. Hon uppger att det är en trend, inte längre en fluga. Tidigare har det funnits en brist på kunskap och köttet i kosten har varit en identitetsfråga. Utbudet av vegansk kost har också varit undermåligt. Men nu är det mycket mindre radikalt att äta veganskt, och maten är mer tillgänglig.