Hur du upprätthåller hygienen på din restaurang

Den mest kritiska delen hos restauranger är att säkerställa hygienen och att maten är säker att äta. Detta innefattar allt från matens ursprung till att anställda följer hygieniska föreskrifter och konventioner. Medvetenhet om hygien är nämligen inte bara viktigt på restaurangen utan även i hemmet och i livsmedelsfabriken. I själva verket börjar dagens hygieniska rutiner redan i badrummet och det är därför många investerar i badrumsartiklar. Hos Rorfokus.se hittar du toppmoderna takduschar och tvättställsblandare som uppmuntrar till en ännu bättre hygien. Att göra denna typ av investering är smart för att undvika konsekvenserna av sjukdomar. Vidare har Rorfokus alltid fri frakt och snabba leveranstider så du har allt att vinna på denna investering för din restaurang.

Om du inte visste det så ökar ständigt allmänhetens medvetande om vikten av hygien och säker mat. Inte minst på grund av medias rapportering om smittor och matförgiftning. Här presenteras många skäl till varför det är viktigt att upprätthålla en god hygien och några rekommenderade metoder.

Topp 10 viktiga skäl till hygien

Hygien är mycket viktigt på restauranger av följande skäl:

  • Osäker mat eller dryck kan inte ätas eller drickas. Ta till exempel dricksvatten som ingen skulle dricka med vetskap om att källan är förgiftad. För mat gäller samma princip.
  • Miljontals människor över hela världen blir sjuka av mat eller dryck som konsumeras. Det som orsakar matförgiftning är gifter, parasiter, bakterier och virus som kan finnas i maten.
  • Du kan inte se med blotta ögat om maten eller drycken är förorenad.
  • Matförgiftning kan bland annat leda till uttorkning eller potentiellt allvarliga hälsoproblem såsom njursvikt.
  • Högriskgrupper för matförgiftning är barn, gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
  • Hygien förhindrar att bakterier förökar sig till farligt hög nivå i maten.
  • Hygieniska rutiner säkerställer en hälsosam omgivning.
  • Den låga kostnaden av att upprätthålla hygien förhindrar dyrare kostnader som tillkommer av frånvaro och sjukdomar. Inte minst kan ryktet om att restaurangen brister i hygien kosta mycket.
  • Bristfällig handhygien står för cirka 33 procent av all matförgiftning. Därför är personlig hygien helt avgörande för alla som arbetar på restaurangen.
  • Bakterier kan överföras från ett ställe till ett annat, till exempel från rå mat till färdigstekt kött.

Listan gör det tydligt att god hygien är avgörande för restauranger om den ska kunna erbjuda säkra måltider. Dessa faktum är speciellt viktiga för ledningen att känna till för att kunna sprida kunskapen vidare till sin personal. Ledningen bör framförallt betona vikten av personlig hygien och rengöring av köksredskap.

Vikten av personlig hygien

När det kommer till personlig hygien är det viktiga att tvätta händerna och göra detta med tvål och vatten. Om din restaurang har duschar kan du uppmuntra personalen till en dusch innan arbetspass. Hos Rorfokus.se hittar du ett brett utbud av takduschar och tvättställsblandare som inspirerar till en hygienisk atmosfär. Nyckeln är att alla som hanterar maten är rena och medvetna om vikten av rena händer.