Hitta lokal och personal

Om man ska driva en restaurang krävs det en hel del personal. Ju större restaurangen är, desto mer personal krävs det generellt sett. Man behöver också en lokal att hålla till i. Lokalen ska både rymma ett kök, matförvaring, matsal och kanske en bar.

Olika yrken

Inom en restaurang arbetar många olika yrken och inte alla lagar mat. Det finns till exempel städare, hovmästare och serveringspersonal. Dessutom finns kockarna, kallskänkar och många andra. Man måste alltså inte vara bra på att laga mat för att arbeta på en restaurang men det är en stor fördel om man i alla fall är intresserad av matlagning. Det är också bra om man har lite kunskap om viner och andra drycker som ofta avnjuts före, tillsammans med eller efter maten.

Hitta en bra lokal

Det ställs en rad krav på lokaler som används för restaurangverksamhet. Den måste bland annat ha utrymmen för förvaring av mat. Lokalen ska också ha en tillfredsställande ventilation. För att kunder ska hitta till restaurangen är det också en stor fördel om lokalen ligger på ett ställe där många passerar, eller som i alla fall många känner till. Ligger restaurangen mycket avsides kan det bli enormt svårt att locka till exempel turister.

Välja rätt personal

När det gäller personalstyrkan bör man se till att anlita personal som verkligen har ett intresse av att arbeta inom restaurangbranschen. Personalen behöver vara stresstålig och det skadar inte om de har en del förkunskaper. Den personal som ofta träffar gästerna bör också vara serviceinriktad och gilla att träffa nya personer. Om så inte är fallet kommer gästerna snart att känna sig illa till mods och dessutom kan man riskera att de inte återkommer till restaurangen. Det kan alltså löna sig att verkligen hålla noggranna anställningsintervjuer innan man beslutar sig för att anställa någon och det är också en stor fördel om personalen kan provanställas under en viss tid.

Lagom stor personalstyrka

Man måste se till att man har en lagom stor personalstyrka. Är det för många personer som är anställda kan det bli en salig röra och dessutom kostar personalen en hel del pengar. Det kan dock vara bra att ha någon extra person i personalstyrkan. Då har man någon eller några man kan kalla in som backup om någon skulle vara sjuk. Är man sjuk bör man nämligen inte arbeta alls eftersom att man då lätt kan smitta gästerna. Finns det å andra sidan inte personal får man stänga över dagen.

En del personal kan man klara sig utan, men då kan andra behöva arbeta hårdare. Är det till exempel så att en bartender är sjuk, men någon annan kan blanda drinkar kanske den personen kan rycka in i alla fall tillfälligt vid sina om sina vanliga arbetsuppgifter.