Inreda kök och matsal

Oavsett om den lokal man hittar redan är inredd som en restaurang eller inte kan det vara roligt eller nödvändigt att göra om en del saker. Men vad bör man tänka på när man ska inreda en restaurangs matsal eller dess kök?

Ordning i köket

Det är viktigt att hålla ordning i restaurangens kök. Det innefattar även inredningen. Om vitvaror och maskiner är allt för gamla kan de gå sönder och dessutom kan det uppstå bränder när utrustningen slits ut allt för mycket eller när den sätts igen av till exempel fett.

Inredning i matsalen

Man måste också tänka på hur matsalen är inredd. Det kan många gånger vara klokt att välja mindre och smidigare möbler så att man enkelt kan möblera om vid behov. Då kan man anpassa matsalen så att den både passar små och stora sällskap. Man bör också tänka lite extra över vilka färger man använder i matsalen. Om man har en stor och ljus lokal med rejäla fönster kan mörka färger många gånger fungera, men om restaurangen är nere i en källarvåning med små fönster kan mörka färger göra det nästan deprimerande att gå in i matsalen.

Öppet eller stängt kök

När det gäller inredning och design kan det också vara klokt att fundera över om man vill ha ett öppet eller stängt kök. I ett öppet kök kan restauranggästerna se sin mat bli tillagad och det kan vara intressant och rent av ge en trevligare känsla. Dock kan det bli svårare att hålla rent i köket och man kan inte heller bortse från att det kan bli väldigt ljudligt i matsalen eftersom att kökspersonalen behöver prata med varandra och dessutom finns det en hel del maskiner och annat som låter en del.

Barnvänlig restaurang

När det gäller restaurangen kan det också vara klokt att fundera på vilken målgrupp man främst riktar sig till. Om man vill att barnfamiljer ska hitta dit kan det vara bra att se till att matsalen också är anpassad till dem. Det betyder att man kanske behöver ha barnstolar till hands, och eventuellt också en lekhörna där de minsta kan sysselsätta sig lite i väntan på att maten tillagas och serveras. Just barnen behöver man också se till när man planerar menyn.