Håll en god hygien på restaurangen

När man äter på restaurang förväntar man sig att få vällagad, god mat. Man vill också att lokalen samt köket ska vara rent och fräscht. Det är ingen som vill bli sjuk av maten man äter. Men hur kan restaurangen upprätthålla en god hygien?

Undvik att smuts dras in

Det går att minska hur mycket smuts som dras in till restaurangens golv. Med en snygg hallmatta stannar smutsen kvar innanför dörren och så kan mattan enkelt rengöras.

Viktigt med städning

Hela restaurangen måste städas varje dag. Köket ska städas efter varje arbetspass, bord i matsalen ska torkas av och disken ska bli ren. På många restauranger städar personalen på egen hand men man kan också välja att anlita städföretag. De är experter på städning och de ser alltid till att restaurangen är i sitt bästa skick.

Rena händer

All personal på restaurangen ska ha rena händer. Handtvätt ska ske flera gånger under arbetspasset, efter varje toalettbesök och om köket lämnats under arbetspasset.

Fräscha råvaror

Fräscha råvaror är också ett steg i att hålla en god hygien på restaurangen. I fräscha råvaror är risken liten att det gömmer sig olika bakterier. Dock ska saker som kött, grönsaker och liknande sköljas innan servering och de ska alltid förvaras rätt. Frysta bär bör upphettas innan servering då de kan bära på bakterier eller virus som överlever frysning. Riktigt bra råvaror kostar lite mer men å andra sidan blir gästerna nöjdare och de slipper bli sjuka.

Frisk personal

Inom restaurangbranschen är det självklart att alla anställda ska vara friska när de jobbar. Många sjukdomar kan smitta, och det är inte speciellt trevligt med en kock som ska snyta sig i tid och otid. Om någon i personalen har ett sår på ett finger är det i regel inget hinder för arbetet så länge man kan bära plasthandskar som skydd.