Att starta en mobil restaurang

Många känner till konceptet att ha en mobil matservering eller en så kallad foodtruck. Idag finns det många rullande restauranger med olika maträtter och teman. Om man vill starta en egen foodtruck finns det en del att tänka på, samt att det krävs vissa tillstånd innan man kan starta.

Från idé till servering och smart färdigt mellanmål

Det första man ska tänka på när man har en idé om en foodtruck, är vilken typ av mat man ska specialisera sig på. Det kan vara allt från husmanskost eller thaimat, till tacos, grillat eller annat spännande koncept. Det finns många bra råd om hur man börjar med en foodtruck som är viktiga. När man bestämt sig för vilken typ av mat man ska ha, är nästa steg att införskaffa själva bilen. Foodtrucks har öppna sidor, för servering och köksutrustning, ofta med både varma och kalla källor som spisar, kylar och frysar. Man ska tänka på att en god hygien är viktig på alla matställen, oavsett om det gäller en vanlig restaurang i en lokal eller en rullande foodtruck. Vidare ska man skaffa tillstånd så att foodtrucken blir godkänd för att servera mat. Man ska registrera bilen hos livsmedelskontrollen, ansöka om parkeringstillstånd hos Stockholms stad för en foodtruck, samt att bilen inte får väga mer är 3500 kilo. Precis som med färdigserverad mat kan det ibland vara skönt att ha ett färdigt lättare tilltugg. Då kan ett smart förpackat och färdigt mellanmål som hårt bröd med ost vara perfekt på vandringen, till frukost på väg till jobbet eller bilturen.

Fördelar med att äga en foodtruck

Att äga en foodtruck kräver tålamod, många arbetstimmar och passion för att marknadsföra ett eget koncept och företagsmärke. Precis som med en restaurang i en lokal finns det en del som är bra att veta när man startar restaurang som gäller även en rullande restaurang. Några exempel är bland annat personal, eller att välja riktigt bra ingredienser och menyer. En stor fördel med en foodtruck är att den får en stark marknadsföring tack vare att den kan stå på många platser. En annan fördel är att man kan ställa sig på platser där det finns potential för många lunchkunder, under förutsättning att man har tillstånd att stå där. En foodtruck behöver inte begränsa sig till en stad och vill man prova andra orter är det lätt att rulla vidare och pröva kundkretsar och efterfrågan.