'

Våra grekiska viner

NÅGRA AV VÅRA GREKISKA KVALITETSVINER

MOSCHOFILERO BOUTARI VIT

Moschofilero bild

Är tillverkat av Moschofilero-druvan som är en lokal druva som odlas på Mantiniaplatån i centrala Peloponnesos i södra Grekland, 650 m över havet.

Moschofilero har en frisk, fruktig och aromatisk doft med blommig ton, inslag av äpple, citrus och krita.

Vinet är torrt med lätt och frisk smak av frukt med inslag av melon, äpple, citrus och en liten bitterhet på slutet.

Passar utmärkt till fisk och skaldjur samt kryddig mat från Östra Medelhavsområdet, pasta och välkryddad mat.

Ett välbalanserat vin som vid 8-10 ℃ egentligen skulle kunna passa till alla kök.

Pris 480:-

 

 

DOMAINE GEROVASSILIOU VIT

Gerovassiliou bild

Är tillverkat av en blandning av två inhemska variationer, Assyrtiko- och Malagousiadruvor, perfekt anpassade till klimatet i Epanomi, Makedonien i norra Grekland.

Malagousiadruvan är en mycket gammal inhemsk druva som var på gränsen till utrotning. Vinet är producerat uteslutande av druvor som odlas i familjens vingård och är i strikt överensstämmelse med ekologisk hantering.

Vinet är ljust gult med en delikat frisk och djup fruktig doft med kryddig ton och inslag av äpple, apelsin och aprikos.

Gerovassiliou Vit har en medelfyllig fruktig smak med frisk, lätt avrundad syra, inslag av citrus naturligtvis men även krusbär. Det är välbalanserat, särpräglat och smakrikt.

Serveras välkylt och tål kryddiga och smakrika anrättningar av fisk och skaldjur, ljust kött och pasta.

Producerat av Gerovassiliou i Epanomi, Makedonien(strax utanför till Thessaloniki mot Halkidiki), Grekland.

Pris: 500:-

 

NAOUSSA GRANDE RESERVE BOUTARI

Naoussa Grande Reserve bild

Reservan är rött vin gjort på enbart Xinomavro-druvan(som betyder ”syrlig svart”) och har sitt ursprung i norra Grekland och anses vara Greklands bästa blåa druvsort.
Efter jäsningen på rostfria ståltankar lagras vinet 2 år på franska ekfat från Limousin och sedan ytterligare 2 år på flaska.

Reservan har en frisk och fruktig doft med inslag av jordgubb och torkad frukt.

Vinet är medelfylligt och balanserat i smaken med den rätta strävheten; den är mogen, delvis med smak av torkad frukt med örtkryddig ton. Välintegrerad fatkaraktär.

Serveras vid 18℃ till mustiga kött- och vilträtter, rött kött framför allt samt vällagrad ost.

Producerat av Boutari i Naoussa(ca 8 mil västerut från Thessaloniki), Makedonien, Grekland

Pris: 550:-

 

 

ARETI RED (Årgång 2009)

Areti bild

Är tillverkat av Agiorgitiko-druvan som anses vara en av de bästa blå druvorna i Grekland.

Druvan har sitt ursprung i Pangeon-berget i norra Grekland i Makedonien. I Pangeon-berget hade Vinguden Dionysos sitt säte. Areti betyder dygd.

Vinet genomgår en långvarig maceration och lagras 10 månader på nya fat av mellanrostad ek till lika delar från Allier och Nevers.

Areti är ett medelfylligt vin med djup rubinröd färg med en frisk ungdomlig doft med mörk bärfrukt, inslag av mörka körsbär, brödkryddor och lakrits, vanilj och fat.

Vinet har en medelfyllig smak med lätt kryddig mörk bärfrukt och balanserade friska syror i aning robust stil, välgjort och smakrikt.

Passar till stekt och grillat kött av lamm och nöt.

Areti produceras av Bíblia Chora i byn Kokkinochóri utanför Kavála i Makedonien, Grekland.

Pris: 640:-

 

 

CAVA DRYOS HATZIMICHALI 2006

Cava Hatzimichali bild

Är en blandning av Cabernet S. 90%, Merlot 5% och Xinomavro 5%. Är tillverkat i Atalanti-dalen i Thessalien i de centrala delarna i Grekland 100 km nordöst om Aten.

Musten mognar i 2 år i små franska ekfat och minst 20 månader i flaskan. Fatens och tidens påverkan skapar en balanserad, mångsidig och subtil ekdoft.

Cavan har en fruktig bouquet av röda skogsbär, katrinplommon, inslag av örtkryddor och naturligtvis den franska ekens sensuella touch.

Vinet är torrt, runt och välbalanserat, har en rubinröd färg och lämnar en lång fruktig eftersmak.

Serveras vid 16-180 C till rött kött, stora fågelrätter med röda såser såsom cog au vin, lammrätter och halvt-kraftfulla ostar.

Producerat av Hatzimichális och buteljerat i Opountia i Lokris-distriktet.

Pris: 600:-

 

 

NEMEA BOUTARI Rött 2014

Nemea bild

Är tillverkat av Agiorgitiko-druvan som tillsammans med Xiniomavro-druvan anses vara de två bästa blåa druvsorterna. Druvan har sitt ursprung på Peloponnese i Södra Grekland i Nemea-distriktet. Musten jäser i ståltank vid 25-29o och ligger kvar med skalen tills vinet fått den önskade färgen. Alkoholjäsningen följs av malolaktisk jäsning(process som gör om äppelsyra-malic acid- till mjölksyra-lactic acid- varvid vinet blir mjukare och rundare), varefter vinet lagras minst ett år på franska ekfat från Limousine och sedan ytterligare 2-4 månader på flaska.

Nemea har en fruktig doft med friska inslag av körsbär och katrinplommon, inslag av örtkryddor och vanilj.
Vinet är medelfylligt, runt och välbalanserat, har en rubinröd färg, är fruktigt och syrligt friskt med lätt sötbärig ton, inslag av plommon, körsbär och fat. Lämnar efter sig en subtil, aromatisk eftersmak.

Producerat av Boutari i Naoussa(ca 8 mil västerut från Thessaloniki), Makedonien, Grekland

Myten om Lejonet i Nemea.
En av Herakles stordåd. Det nemeiska lejonet levde i en grotta nära Nemea, därav namnet. Som unge sändes lejonet till månen och mångudinnan Selini som älskade att kela med lejonet. När det väl återvände till jorden började det terrorisera sin omgivning. Lejonet var ett för vapen osårbar vidunder som Herakles till slut tog död på genom att krama ihjäl lejonet. Lejonets skinn fick Herakles flå med hjälp av odjurets egna klor. Manteln gjorde Herakles osårbar.

Pris: 430:-

 

AMETHYSTOS DOMAINE COSTA LAZARIDI

Amethystos bild

Reservan Årgång 2012 är en blandning av Cabernet S., Merlot och Agiorgítiko. Tillverkat i Adriani, Drama, Östra Thrakien i norra Grekland. Viner lagras 1 år i franska ekfat, varav delvis nya och delvis gamla.

Amethystos, därav namnet på ametist, en liten variant av kvarts men det betyder också ”inte drucken” eller ”oberusad”. Vinet är purpurröd, fyllig med rikt fruktig doft men mörka bär friskt kryddade med örter och ek, inslag av svarta vinbär och plommon.
Amethystos är fyllig med extrarik och komplex smak med mörka bärfrukt, vanilj och elegant fatkaraktär i frisk sammetsmjuk lång och smakrik stil- som har resulterar i ett spännande bordeauxliknande vin med grekisk touche.

Passar till grillat kött, vilt och kryddstarkt ost.

Producerat av Costa Lazaridis i Adriani 150 km österut från Thessaloniki.

”Myten” om ametisten.
Dionysos den grekiske vinguden var upprörd och på dåligt humör efter en förolämpning från en dödlig.
För att hämnas skulle han döda den första människan som korsade hans väg. Han framkallade således två tigrar som skulle utföra dådet.
Tyvärr eller som det brukar bli, kom en oskyldig vacker ung kvinna vid namn Amethysti som var på väg till gudinna Artemis för att visa sin respekt. För att skydda Amethysti mot tigrarnas vassa klor förvandlade Artemis henne till en staty av kristalliserad kvarts. När Dionysos såg den vackra statyn grät han tårar av vin i förtvivlan över vad han hade gjort. Gudens tårar färgade kristallen lila och skapade den ädelsten vi känner som ametist.
På grund av associationen med Dionysos anses ametisten skydda mot fylla och beroende.

Pris: 600:-

Du är här: Startsida GREKISKA VINER VÅRA GREKISKA VINER